Şimşek Fotoğrafı nasıl çekilir

Fotoğraf Galerisi

Şimşek Fotoğrafı nasıl çekilir

Fotoğraf, hayatımıza girdiği andan itibaren, Doğa ve doğa fotoğrafları bir çok fotoğrafcının en büyük ilgi odağı olmuştur. Huzur veren Doğa-Manzara fotoğrafları yanında, macera ve heyecan yaratan vahşi unsurlarıyla da doğa fotoğrafçılığı ve doğa, acemisinden uzmanına kadar bir çok fotoğrafcının kaçamak noktasıdır aynı zamanda. Doğa fotoğrafçılığının en çok ilgi çeken ve en heyecanlı çalışma konuları arasında yer alan "Şimşek Fotoğrafları" ise bazı ilave bilgilere sahip olmayı da gerektirir ki bunların başında tabiki akla ilk gelen "Temel Fotoğrafçılk" bilgisine sahip olmaktır. Eğer henüz bir Temel Fotoğrafçılık Eğitim alt yapısına sahip değilseniz, İzmir Fotoğraf Akademisinin her seviyedeki fotoğrafçı için hazırlamış olduğu hizmet paketlerine göz atabilirsiniz. Temel Fotoğrafçılık Semineri - İzmir Fotoğraf Akademisi (izmirfotografakademisi.com) 

Şimşek fotoğrafları çekmek için Temel Fotoğrafçılık bilgisi dışında ilave bilgilere de ihtiyacınız olacak; şimşeğin bir doğa olayı olduğunu düşünürseniz, doğa ve Doğa olayları hakkında az da olsa bilgi sahibi olmak sizi nefes kesen fotoğraflar elde etmek yanında, çekimler anında karşınıza çıkacak  bir takım olası risklerden de kurtaracaktır; unutmayın!

Öyleyse başlayalım mı ?

Yıldırım,şimşek ve gök gürültüsü 

Yıldırım ve şimşek, çoğu zaman Halk arasında birbirinin yerine kullanılır ancak anlamları tamamen farklıdır. Şimşek, negatif ve pozitif elektrik yüklü bulutların birbiri arasında gerçekleşen elektrik boşalması esnasında açığa çıkan enerjinin ışık patlamasıdır. Yıldırım ise, yerdeki pozitif elektrik yükleri ile buluttaki negatif yükler arasındaki elektrik boşalması olayıdır. Genellikle zigzaglar şeklinde kollara ayrılarak birbirlerine ulaşır ve çoğu zaman şiddetli yağmurlar eşliğinde görülürler. 

Gök gürültüsü ise, farklı elektrik yüklü bulutların birbiri ile buluşması esnasında ortaya çıkan ışık yayılmasına şimşek adı verilirken, şimşek çakmasıyla ortaya çıkan enerji patlaması sonucunda duyduğumuz yüksek sese de gök gürültüsü denir. Şimşeğin çakmasıyla birlikte ortaya çıkan yüksek sıcaklık (yaklaşık 30.000 °C'dir) o bölgede ani ısı değişimine ve havanın aniden genleşmesine neden olur. Ani ısı değişimi esnasında meydana gelen sonik ses dalgaları patlama seslerine neden olur. Yani bu ses havada meydana gelir, şimşek veya yıldırımın yere temas ettiği yerde meydana gelmez.

Yıldırım ve şimşekleri gördüğümüz zaman gök gürültüsü de duymayı bekleriz. Ses hızı saniyede 344 metre iken Yıldırım ve şimşeğin hızı ise saniyede 150.000 Kilometredir yani normal ışık hızının yaklaşık yarısı kadardır. (ışık hızı saniyede yaklaşık 300 bin kilometredir). Bu yüzden önce ışığı görürüz ve daha sonra patlama sesini duyarız. Gök gürültüleri o sebeple daha geç duyulur. 

Şimşeğin çaktığ yerin bize olan uzaklığını hesaplama

Kafanızı karıştırmadan  vereceğim formül ile şimşek çakan yer ile aranızdaki mesafeyi kabataslak Kilometre cinsinden hesaplamak için şimşek çaktığı an ile gök gürültüsünün duyulduğu ana kadar gecen süre, aradaki saniye farkı 340 ile çarpıldığında şimşeğin size olan uzaklığını yaklaşık kaç kilometre uzaklıkta olduğunu ölçebilirsiniz. Eğer Şimşek ile gök gürültüsü arasındaki süre 1-1,5 sanıyeden daha az ise aman dikkat, fırtınanın tam ortasındasınız demektir. Şimşek ile Gök gürültüsü arasındaki süre bir öncekinden farklı olarak azalıyorsa hava akımı size yaklaşıyor, süre uzuyorsa sizden uzaklaşıyor demektir.

Yıldırım ve Şimşeğin gücü

Evlerde kullandığımız elektrikli araç gereçler 220 volt elektrikle çalışır ve böyle bir enerjiyle temas, bir canlı için çoğunlukla ölümcüldür. Yıldırımın elektrik gücü ise 10-100 milyon volt arasındadır. Darbe akım gücü ise yaklaşık olarak 30 bin amperdir. Şimşek çakması anında ortaya çıkan enerjinin sıcaklığı 30.000 °C'ye kadar çıkabilmektedir. Bu ise Güneş'in yüzey sıcaklığından bile fazladır (Güneş'in yüzey sıcaklığı yaklaşık 5.500 °C'dir).

Şimşek çakması sonucunda meydana gelen Yıldırımlar genellikle sıcak ve soğuk hava cephelerinin bir arada görüldüğü hava geçişlerinde ortaya çıkar; başka bir deyişle gökyüzü sıcak, toprak soğuk ya da toprak sıcak gökyüzü soğuk olduğu anlarda da ani yıldırım olayları gerçekleşebilir.

Bunları sizinle neden paylaşıyorum merak ediyor olabilirsiniz; bilmediğimiz ve tanımadığımız durumlarla yüz yüze geldiğimizde bizi bekleyen riskleri aklınızın bir yerine not edin ki keyifli işlerimizi kazasız, belasız ve zevkle yaparak üretebilelim...

Eğer büyüleyici şimşek fotoğraflarına ilgi duyuyorsanız önce sizi bekleyen riskleri bilin diye bu yazıyı paylaşıyorum; nasıl olsa Temel fotoğrafçılık Bilgisine sahip olan herkes şimşek fotoğraflamayı zaten bilir ve üstesinden gelir... Yine de merak ediyorsanız fotoğrafik olarak neler yapılması gerektiğini onu da başka bir sohbet konusu yapalım.

Sağlıkla kalınız

Zeynel AYDIN / Patikatrek Doğa Sporları 

 

Diğer Köşe Yazıları

Fotoğrafın Hukuki Niteliği
Fotoğrafın Hukuki Niteliği
Bir insan; bir öykü
Bir insan; bir öykü
Distopya - Corona
Distopya - Corona
Dağ Doğa Fotoğraf Yürüyüşleri
Dağ Doğa Fotoğraf Yürüyüşleri
Bir Kutsal Dağ Masalı
Bir Kutsal Dağ Masalı
Fotoğraf yürüyüşü nedir ?
Fotoğraf yürüyüşü nedir ?
Fotoğrafla ya da fotoğraftan beslenmek
Fotoğrafla ya da fotoğraftan beslenmek
Anadolu’nun kutsal Kurbağaları
Anadolu’nun kutsal Kurbağaları
Fotoğraf, Algı ve Algı yönetimi
Fotoğraf, Algı ve Algı yönetimi
Çomakdağ Köyleri - Arşiv
Çomakdağ Köyleri - Arşiv
Öncesi ve Sonrasıyla Fotoğraf
Öncesi ve Sonrasıyla Fotoğraf
Dijital Teknoloji ve Fotoğraf
Dijital Teknoloji ve Fotoğraf
Sinop Fotoğrafçılar Buluşması Yol Hikayesi- 3
Sinop Fotoğrafçılar Buluşması Yol Hikayesi- 3
Sinop Fotoğrafçılar Buluşması - Yol Hikayesi / Bölüm-2
Sinop Fotoğrafçılar Buluşması - Yol Hikayesi / Bölüm-2
Sinop Fotoğrafçılar Buluşması-1
Sinop Fotoğrafçılar Buluşması-1
Anadolu’da Yaylacılık
Anadolu’da Yaylacılık
Fotoğraf Sohbetleri
Fotoğraf Sohbetleri
Yeni gerçeklikler
Yeni gerçeklikler
Fotoğraf nedir ?
Fotoğraf nedir ?

Destekçilerimiz

Patikatrek
Türkü Tour
Pokutsal
GeziPort
Molarize
Time Travel