Ege'de Halk Pazarları

Fotoğraf Galerisi

Ege'de Halk Pazarları

 

Pazar alışverişi; Anadolu kültüründe hemen, hemen her evin mutfak vazgeçilmezleri arasında yer alır. Haftanın belli günlerinde, belli semtlerde sokak içlerine kurulan Halk pazarlarında birçok farklı ürünü bulmak mümkün.

Sokakta alışverişi kültürünün mabedi olan ve her türlü sesi, rengi, kokuyu içinde barındıran semt pazarları, günübbirlik alışveriş mekanları olma özelliği yanında insanların kaynaştığı, selamlaştığı ve konuştuğu sosyal mekanlardır aynı zamanda. Anadolu kültüründe Her hafta düzenli olarak pazara giden kişiler, bir süre sonra birbirlerini tanır ve konuşmaya, ilişkiler kurmaya başlar ki bunu görmek ancak pazara gitmek alışkanlığı olanların fark edebileceği bir durumdur. Öyle ki Toplumsal kaynaşmanın ve milli bilincin oluştuğu noktalardır aynı zamanda halk pazarları. Üreticilerin ürünlerini sergiledikleri, görücüye çıkardıkları yerler olmasının yanında  Pazarcıların slogan atarak ürünlerini pazarlamaları kendi aralarındaki tatlı bir rekabetin dışa vurumu yanında şarkılarla, türkülerle ve manilerle satışlarını hareketlendirmeleri Anadolu Halk Pazar kültüründe vazgeçilmez bir unsurudur.

Anadolu halk Pazar kültüründeki bağırmayla ürün pazarlama yöntemi dünyanın hiçbir yerindeki pazarlarda rastlamayacağınız bir satış sistemidir. Anadolu Halk pazarlarında rastlayacağınız ve başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir başka detay ise; pazardan alınacak gıda ürünlerinde tatma şansınız bulunmasıdır. Tezgâhta bulunan peynirin ucundan kestirip tadına bakabilir, zeytinlerden tadabilir, cevizin, incirin ve diğer gıda ürünlerinin lezzet kontörlünü yaptıktan sonra alışverişleri gerçekleştirebilirsiniz... 

Anadolu insanın sıcakkanlı ve misafirperver özelliğini de görüp gözlemlemek adına Anadolu Halk pazarları  bulunmaz sosyal mekanlarıdır. İşte bu yüzden oturup düşündük böylesine sosyal ve canlı, adeta bir açıkhava platosu içinde bir yandan müşteri olup alışveriş yapmak diğer yandan da fotoğraflamak için Ege'nin kıyıda köşede kalmış en küçüğünden en büyüğüne kadar semt pazarlarına gidiyoruz; alışılagelmişin dışında bir uygulama çalışmasına varım diyorsanız bizimle iletişime geçerek bilgi almanız katılım için yeterlidir. 

Bu Program hizmet beklentisi içinde olacağınız klasik bir TUR organizasyonu değil, öncelikle keşif-gözlem, Belgese, insan - portre Fotoğraf Eğitimi ve Uygulama çalışmasıdır. Ancak Katılımcıların Pazar yerlerine ulaşımı TURSAB üyesi A grubu işletme belgeli bir seyahat acentesinin denetim ve organizasyonuyla gerçekleşir.

ÖNEMLİ
Katılım payının ödemesini
 Kredi Kartınızı kullanarak 3D Security güvencesindeki güvenli alışveriş kanallarımızdan yapabilir, ya da Cep telefonunuza yollayacaüımız ve sadece sizin için oluşturulmuş özel link kanalıyla ödeyebilirsiniz. Unutmayınız; sistemin sağlıklı işlemesi ödeme işleminin sorunsuz gerçekleşmesi için GSM telefonunuzun Bankanız tarafından Kredi kartı hesbınızla ilişkilendirilip tanımlanmış ve ödeme anında telefonunuzun açık ve çekiyor olması gerekir. Aksi halde bankanızın GSM numaranıza yollayacağı güvenlik kodunu girmeden işleminiz gerçekleşmeyecektir. 

Merak etmeyiniz  izmirfotografakademisi.com’da keyifli bir satınalma ve güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamanız için elimizden gelen her şeyi yaptık. Örneğin kredi kartı bilgilerinizin hiç bir şart altında kaydedilmesi ya da kopyalanması olasılığını, kişisel bilgilerinizin 3.şahısların eline geçmesi ya da 3.şahıslarla paylaşılması olasılığını, özetle bilgi güvenliğinizin zarar görebileceği tüm ihtimalleri düşünerek elimizden geldiğince ortadan kaldırdık.Kısaca Kredi kartı kullanarak yapacağınız ödemelerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi 256 bit SSL sertifikası ile koruma altına aldık. 

Güvenli alışveriş politikamız gereği, aynı kredi kartı ile aynı gün içinde sadece iki kez ödeme yapabilirsiniz.

 

Köylülerin bahçelerinde ve tarlalarında yetiştirdiği, yörelerindeki dağ ve kırsal alanlardan, dere kenarlarından topladığı ot, kendi yetiştirdikleri sebze ve meyveleri sattığı, dokudukları kumaşları, diktikleri giysileri veya işledikleri bezleri en yakındaki büyük kasabalarda sattığı semt pazarları, günümüzde iktisatçıların piyasa dediği ülke ekonomisinin hem atası hem de aynası.
Eski üretim ve satış usullerinin hala geçerli olduğu pazarlar aynı zamanda yerli ve yabancı ziyaretçilerin de ilgi merkezi durumunda. Anadolu insanının el emeği göz nuru üretimlerinin pazarlandığı yöresel halk pazarlarında, hem ortamı yerinde gözlemleyerek fotoğraf çekmek hem de en doğal ve taze ürünler ile alışveriş çantanızı doldurmak isterseniz yapmanı gereken ilk şey o haftanın semt pazarı ve yer durumu hakkında bilgi almanız olsun.
Başka hiçbir yerde bulamayacağınız mor domates, manda ve keçi yoğurdu, keçe ve el işleriyle çam balından zeytinyağına, çökelek peynirinden, mısır ekmeğine varıncaya kadar sayısız yerel ürünü ilk sahiplerinden satın alırken onlarla yapacağını sohbetler size Anadolu insanın çok farklı bir yüzünü de görüp tanımanıza imkân yaratacak.
Şimdilik programa aldığımız ve Pazar dışında farklı fotoğrafik kültürel etkinlikleri de yapmak imkanımız olan birkaç Pazar hakkında sizinle kısa bilgiler paylaşalım

TİRE PAZARI

Salı günleri kurulan ve neredeyse ilçenin tüm sokaklarına yayılan Tire pazarı o kadar ünlü ki, civar il ve ilçelerden gelen özel tur otobüslerinin ilçe içinde park edecek yer bulması bile zorlaşıyor; Pazar, her salı sabahı belediye hoparlörlerinden okunan Pazar Duası’yla başlıyor. Esnaf, bolluk, bereket ve kazanç için hep birlikte el açarak dua ediyor.
2.000’e yakın pazar tezgâhı olan Tire Salı Pazarı’nda mevsimine göre kuzukulağı, şevketi bostan, turp otu, hardal, pazı, melengiç, çobandüdüğü gibi adını duysanız da kendisini başka yerde görme şansınızın olmadığı ot ve sebzeler satılıyor.
Peynir, çökelek ve Hayvansal yağların dışında Zeytinyağları ve iğne oyaları, kanaviçeler, keçe, nalın, semer, kalay, urgan gibi az bulunur ürünleri de Tire pazarında bulmak mümkün. Pazar, Tahtakale Meydanı ve arasta gibi ahilik geleneğinin hâlâ sürdüğü tarihi yapıların yer aldığı bölümleri de kapsıyor ki bu vesile ile otantik mesleki ve mimari değerlerini de aynı anda görmek imkânı buluyorsunuz.

ÖDEMİŞ PAZARI
İzmir’in Ödemiş İlçesi’ndeki Cumartesi Pazarı tam tamına110 yıllık; binlerce üretici ve bir o kadar da esnafıyla bölgenin en büyük halk pazarlarından birisi. On bir cadde, 14 sokak ve iki meydandan oluşan 21.000 bin metrekarelik alana yayılan Pazarın tamamını bir günde gezmek neredeyse mümkün değil. Pazarın yüzde 80’ini Ödemişli pazarcılar, geri kalanını ise Tire, Bayıdır, Kiraz ve Torbalı’dan gelen esnaflar oluşturuyor.
Pazarın en renkli kısmı olan Kadınlar pazarı bölümü ise ziyaretçilerin en çok uğradığı yer ve çok büyük ilgi çekiyor. Burada dantel, iğne oyası, mekik oyası ve kanaviçe gibi el işleri, çözme, germe, ibrişim olarak bilinen el dokuması bezler, iç gömlekleri satılıyor. Peynir Pazarı’nda ise kadınların keselerin içinde sattığı çökelek, tulum peyniri ve tereyağına rağbet oldukça fazla; Pazara gelenler Ödemiş kebabı, ince kıyılmış maydanoz ve peynirden yapılan Töngül pidesi yemeyi de ihmal etmiyorlar.

MİLAS PAZARI
Muğla’nın Milas ilçesinde yarım asırlık Salı Pazarı, Hacı İlyas ile Gümüşlük mahallelerinin ortasında, Menteşe, Güveç dede, Gümüş kesen ve Sarıoğlu caddeleriyle, bunların kesiştiği sokak aralarına yayılan 10.000 metrekarelik bir alanda 1600 esnaf ve köylünün katılımıyla kuruluyor.
H
er hafta Bodrum başta olmak üzere yakın ilçelerden otobüslerle turistler akın ediyor; Milas pazarında esnafın çoğu bu yüzden İngilizce de konuşuyor. Hatta esnaf, fiyat etiketlerinin hemen hemen hepsini İngilizce yazıyor.
Milas’ta Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri de semt pazarları kuruluyor. Ancak Salı Pazarı, başlı başına bir kültür ve Ege’nin meşhur otlarıyla ünlü. Kese yoğurdu, peynirler, yağlı zeytin, çam balı, tilkişen, ebegümeci, arapsaçı, çıntar mantarı, denizbörülcesi, saksı çiçekleri, el dokuması Milas halıları akla ilk gelenlerden bazıları.
Her Hafta içinde veya Pazarın durumuna göre hafta sonlarında  bir günlük olarak gerçekleşecek  Programlar hakkında bilgi almak için lütfen bizi arayınız ya da merkez adresimize gelerek lütfen iletişim kurunuz

(GSM 0533 634 0989)

Karayolu yolcu taşımacılığı mevzuatına uygun D2 belgeli Özel Servisimizin  kalkış noktaları ve saatleri

BOSTANLI ; 07.15  KARŞIYAKA ; 07.30  KONAK ; 08.00 de kesin hareket Buluşma noktalarında ilan edilen saatlerin gec 5 dakika öncesinde hazır bulunmanız önemlidir... Servis araçları önceden bir bildirim olmadığı hallerde bekleme yapmaz

 

Programda bir yemek hizmeti olmamakla birlikte, arzu edilirse toplu yemek organizasyonu ya da katılımcıların kendi damak tadına göre kişisel tercih yapma imkanları da vardır; her Pazarda, özellikle tadına bakılmasını önereceğimiz yöresel yiyecek ve içeceklerin bilgisi, nerelerde yiyip içilebilecekleri katılımcılarla servis araçlarında paylaşılacaktır.

Katılım  bedelini ödemeden önce lütfen bilgi alınız; ödeme işleminin tamamlanmasıyla birlikte kesin kayıt işlminiz de yapılmış olur...

Katılımcının ilan edilen buluşma noktalarında ilan edilen saatlerde hazır olmaması durumunda gelmiyor düşüncesiyle hareket edilir ve ödemiş olduğu katılım payının iadesi mümkün değildir; özel hallerde ise bir sonraki organizasyonun katılım bedeline mahsuben gelir kaydedilir. 

Diğer Geziler

Karadeniz Fotoğraf Kampı 2024
Karadeniz Fotoğraf Kampı 2024
Ege'nin Köylerinde Fotoğraf
Ege'nin Köylerinde Fotoğraf
Uygulamalı Fotoğraf yürüyüşleri
Uygulamalı Fotoğraf yürüyüşleri
Dağ Doğa Fotoğraf Yürüyüşü
Dağ Doğa Fotoğraf Yürüyüşü
Bağ Bozumu-Fotoğraf Yürüyüşü
Bağ Bozumu-Fotoğraf Yürüyüşü
Karadeniz-Laz Yaylaları
Karadeniz-Laz Yaylaları
Kemeraltı Fotoğraf Yürüyüşü
Kemeraltı Fotoğraf Yürüyüşü
İZFAK Doğa Okulu
İZFAK Doğa Okulu
Kış Fotoğrafçılık Kampı
Kış Fotoğrafçılık Kampı
Anadolu'da Fotoğraf Köyleri
Anadolu'da Fotoğraf Köyleri
Ege'de Sonbahar
Ege'de Sonbahar
Fotoğraf Yürüyüşü
Fotoğraf Yürüyüşü

Destekçilerimiz

Patikatrek
Türkü Tour
Pokutsal
GeziPort
Molarize
Time Travel